Nagyobb méretű kertekben érdemes kialakítani fenyő vagy lombhullató facsoportokat, kis ligeteket. A sövények, bokorcsoportok több fajból álljanak. Az örökzöldeket szintén érdemes csoportosan ültetni. Kirándulásaink alkalmával figyeljük meg az erdőszélek növényzetét, és a mezőgazdasági területek között húzódó fasávokat. Vegyünk példát ezekről a területekről és próbáljunk saját kertünkben is hasonlót kialakítani.

A változatos, gazdag élővilágú madárbarát kert legalább annyi munkát és törődést igényel, mint a rendszeresen gondozott park. Nem az a célunk, hogy kusza, gondozatlan területet hozzunk létre, mert ekkor kertünk elveszíti esztétikai értékét, hanem meg kell találnunk az egyensúlyt a természetes és a mesterséges között, ezért a növényzetet itt is kordában kell tartanunk. A madárbarát kertnek feladata, hogy életteret biztosítson embernek és állatnak egyaránt.

Sziklakert kerti tóval

Ajánlott növények:

Gömbkoronájú fák:

Közterületeken és parkokban elterjedőben vannak a gömbkoronájú fák. Családi házak kertjeibe is ki-ki telepíthet saját elgondolása és ízlése szerint ilyen fákat. A kert kialakítása miatt azonban óvatosan kell bánni velük, mert nem mindegyik kertbe illenek. Kiválóan alkalmasak például a légvezetékek alatti fásításra, ezenkívül zárt lombozatuk miatt kitűnő fészkelési lehetőséget jelentenek például a tengelicéknek.

A fekete bodza termésével sok madárfaj táplálkozik, ezért ez a növény nem maradhat ki a madárbarát kertből.  A táplálékot adó fa- és cserjefajok közül néhány termésével is díszít a lombhullás után. Ilyen pl. a madárberkenye, amelyet a fekete rigók és a fenyőrigók pár nap alatt képesek megkopasztani.

Madáritató a díszkertben

A kertekben nevelt gyümölcsfák ugyanúgy szolgálhatnak táplálékul és fészkelőhelyül a madaraknak, mint a díszfák. Minden kertész tudja, hogy a cseresznye, a meggy, a szőlő igazi madárcsemege, valamint azt, hogy a frissen elvetett borsó ágyásban azonnal megjelennek a verebek és a galambok. Nekik egy termő fa, egy friss vetemény terített asztalt jelent, amit vétek lenne nem kihasználniuk. A legjobb, ha elfogadjuk, hogy a szüretelésben a madarak is segítenek. Ez nem is mindig jelent problémát, egy megtermett cseresznyefáról jut bőven termés nekik is. A friss veteményt, vagy azokat a gyümölcsöket, amelyek még keveset teremnek, illetve a kisméretű bokrokat vagy fákat természetesen madárhálóval védhetjük.

Egyedi madáretető

A fészkelési lehetőség:

A madarak akkor építenek fészket egy bokorban vagy bokorcsoportban, ha ott biztonságban érzik magukat, és a bokor ágainak szerkezete alkalmas a fészeképítésre. Ezért ne hagyjuk felnyurgulni a bokrokat, rendszeresen metsszük vissza azokat, így alul és felül is tömött lombozat alakul ki. Érdemes a kertbe, pl. az egyik sarokban több egymás mellé ültetett bokorból csoportot kialakítani. Helyezzük előtérbe az őshonos fajokat, mint például a szeder vagy a galagonya.

A legtöbb sövény alkalmas fészekrakásra, persze csak a megfelelő forma kialakulása után. A sövényt nem feltétlenül kell szabályos mértani alakzatra nyírni. A kerítés mellé telepített sövény utca felőli oldala lehet egyenes is, ugyanakkor a kert felé eső részét nyírhatjuk félgömbölyűre is. Ilyen sövényben a madarak könnyebben el tudnak bújni, nagyobb biztonságban érzik magukat. A bokrok metszésekor megpróbálhatunk fészkelésre alkalmas ágcsészéket is kialakítani úgy, hogy a vastagabb ágak vezérhajtásait közvetlenül az oldalhajtások eredése fölött vágjuk vissza. Az így kialakult hely szinte kínálja magát a fekete rigónak. A fagyalsövényt metsszük úgy, hogy bőven tudjon virágozni, mert rengeteg lepkét fog a kertünkbe csalogatni.

Madárfészek a kertben a fenyőágakon

Ajánlott fák és cserjék a madárbarát kertbe:

Kocsányos tölgy (Quercus robus), Madárberkenye (Scorbus aucuparia), Közönséges nyír (Betula pendula), Fehér eperfa (Morus alba), Nyugati ostorfa (Celtis occidentalis), Erdeifenyő (Pinus sylvestris), Mezei juhar (Acer campestre), Közönséges boróka (Juniperus communis), Puszpáng (Buxus sempervirens), Egybibés galagonya (Crataegus monogyna), Kökény (Prunus spinosa), Fekete bodza (Sambucus nigra), Fagyal (Ligustrum ovalifolium), Közönséges mogyoró (Corylus avellana), Borostyán (Hedera helix), Vadszőlő (Parthenocissus quinquefolia), Vadszeder (Rubus fruticosus), Tűztövis (Pyracantha)

Forrás: Kolibri Kertészet