Napelem a talajba

Napelemes térköveket építettek egy családi ház előtt található autófeljárójába Kecskeméten. A napközben megtermelt zöld energia a ház áramellátását segíti. A közel 10 négyzetméter nagyságú speciális térburkolat segítségével egy év alatt termelhető energia nagyjából megfelel egy átlagos magyar háztartás éves energiafogyasztásának felének. Az új napelemes technológiát először alkalmazták kertes háznál.
 
„Nem a tető az egyetlen olyan felület, amely napsugárzásnak van kitéve. A járdák, autófeljárók, és egyéb burkolt felületek szintén rengeteg napenergiát nyelnek el napközben. A Platio járható napelemek segítségével most már lehetségessé vált ennek a hasznosítása is” – mondta Sziszák Imre, társalapító és mérnök. A fejlesztők célja, hogy esztétikusan ötvözzék a napelemes technológiát a designnal, ezáltal a megújuló energiaforrásokat az otthoni környezet részévé tegyék.

Napelem kocsibejáróba

Magyar napelem fejlesztés

Napelem amin járni is lehet

Autót is elbír ez a napelem

Betonjárdába épített napelem

A járólapban található nagy teljesítményű napelemcellák összegyűjtik a burkolatra sugárzott napenergiát, és hasznosítják azt a háztartás számára. A termék fejlesztésénél fontos célkitűzés volt, hogy műszaki és esztétikai szempontból is megfeleljen a felhasználói igényeknek. Ennek megfelelően a felületén csúszásmentes, edzett üveglapokat helyeztek el, amelyek védik a napelem cellákat, amik így akár az autók terhelését is elbírják. A napelemes technológia térburkolatban való alkalmazásával sokkal nagyobb felület áll rendelkezésre a napenergia gyűjtésére.

Beton alapú napelem

Magy napelem

A technológia segítéségével elektromos autók valódi zöld energiával való ellátása is megoldható. A fejlesztők 2017-ben egy kisebb járdaszakasz átalakításával környezetbarát energiaforrást biztosítottak elektromos autók számára egy logisztikai ingatlanfejlesztő cég budapesti telephelyén. A cég eddigi legnagyobb szabású projektje Kazahsztánban került megvalósításra, ahol egy bevásárló központ bejárata előtt 80 négyzetméter nagyságú rendszert hoztak létre, amivel az épület klímarendszerét látják el megújuló energiával.

Autóbejáróba lerakott napelem

A fejlesztők először a magyar otthonok számára teszik lehetővé az új napelemes technológia alkalmazását. A 10-től akár 30 négyzetméterig is méretezhető rendszerek autóbeállókban, járdákon, kerti ösvényeken, teraszokon vagy akár erkélyeken is kiépíthetők.

Napelem garázs elé

Modern napelem

www.platio.cc/hu/