Kežmarská Hut

Az inspiráció a tátrai különleges téli fényekből és árnyékokból (is) jött - ahol a jéggel és hóval borított hegyoldalak csodásan verik vissza a fényt, egészen különleges látványt alkotnak. Ezt próbálták meg utánozni a kockával, melynek minden irányból látható három oldala, hasonló árnyékokat vetve mint a hegyek. A különleges paneleken pedig egészen különleges módon táncol a napfény. Az épület még csak terv, de reméljük megépítik!

Kežmarská Hut kocka épület a Tátrában

Szóval vegyünk egy kockát, forgassuk el, metsszük el két általunk egyenesnek vélt síkkal és dobjuk bele a hóba. Szürreális látvány, de fantasztikus tervezést takar. A kocka egy passzív épület, ami formájából és elhelyezkedéséből adódóan maximálisan kihasználja a napenergia minden előnyét. A napelemek és napkollektorok kelet és dél irányba néznek, teljes felületükön éri őket direktben a napfény, ezzel a lehető legtöbb energiát nyerik ki a napsugarakból. Az ablakok üvegezése lehetővé teszi a közvetlen napenergia hasznosítást.

Kežmarská Hut belső fa borítás napenergiával fűtik

Kežmarská Hut pihenés és ellazulás babzsákokon

Annyira tetszik a belső tér - csupa természetes fa, babzsákok és ez a fantasztikus kilátás! Egy forró teával órákig el lehet itt ücsörögni, miközben elnézegeted a falakat és ablakokat amik egyáltalán nem ott vannak ahol lenniük kéne. Az épület hővesztesége igen kicsi, ezért képes saját magát fűteni. Egy szofisztikált irányító rendszer követi az energiafelhasználást és előrejelzéseket is készít ami alapján látható mennyi energia fog rendelkezésre állni, illetve mennyi erőforrásra lesz szükség a következő időszakban.

Kežmarská Hut este

Futurisztikus hütte

Szöveg: Marczincsak Erika - lakberendező