A különböző pályázatok és támogatási struktúrák miatt magánszemélyek és cégek is előszeretettel fektetnek ebbe az energetikai fejlesztésbe. 

Aleronenergia napelem

Környezetbarát energetika

A környezetvédelem és a különféle zöld megoldások régóta a közbeszéd részét képezik, az utóbbi időben azonban lakossági szinten is felmerültek olyan lehetőségek, melyek ebbe a tendenciába illeszthetők. A megújuló energiaforrások háztartási hasznosítása eddig kevésbé számított elterjedtnek, ám egyre több helyen ismerik fel, hogy a jövő energetikai megoldásait az erre épülő rendszerek jelentik. Ennek megfelelően sokan vágtak bele napelem rendszerek kiépítésébe.

A telepítési hullámot persze a napelem beszerzésre vonatkozó pályázati lehetőségek is segítik, ám éppen az ilyen kezdeményezések segíthetik a zöld megoldások elterjedését. A támogatásoktól függetlenül azonban továbbra is egy jelentősebb energetikai befektetésről beszélhetünk, így nagy kérdés, hogy megtérülhet-e egy napelem rendszer és ha igen, nagyjából mennyi időn belül. A napelem ár Aleronenergia által biztosított szintje képes erre megnyugtató választ adni.

A kiépítés folyamata

Egy napelem rendszer telepítése jól hangzik ugyan, de ez lényegében csupán a teljes folyamat egyik része. Így tehát azzal mindenképpen érdemes számolni, hogy a napelem ár ezen kívül más költségeket is tartogat. Ha valaki pályázat útján szeretne támogatást szerezni a fejlesztésre, a különféle adminisztratív költségekkel is érdemes számolnia. Ezen kívül ott van még a felmérés, a tervezés, illetve maga a kiépítés is, mely mind része a napelem ár egészének.

A piacon elérhető ajánlatok jellemzően a teljes folyamatra vonatkoznak, de természetesen az egyedi ajánlatok minden szükséges információt tartalmaznak. Az Aleron szakemberei a teljes folyamaton végigvezetik a megrendelőket, mely a pályázatírástól egészen a rendszer beüzemeléséig tart. Egy napelem ár tehát nem csupán magukra a panelekre, hanem egy teljes szolgáltatási csomagra vonatkozik. A befektetés várható megtérülési ideje azonban nagyban függ az elköltött összeg nagyságától is.

Napelem telepítése és pályázat

Kiszámítható megtérülés

A napelem rendszerek telepítésének célja az energetikai költségek optimalizálása, mely így hosszabb távon segítheti a befektetés megtérülését. A napelem ár várható megtérülési idejének kiszámítása elsőre talán egyszerűnek tűnhet, ám számos tényezőt érdemes figyelembe venni a kalkulációhoz. Tisztában kell lennünk a rendszer termelési adataival, a bekerülési költséggel, az aktuális piaci energiaárakkal, illetve egy rendszer átlagos élettartamával egyaránt.

Ezek persze a napelem ár szempontjából sem elhanyagolható tényezők, de a projekt „kinullázása” miatt is nélkülözhetetlenek. A tényleges megtérülési időre így általános válasz nem adható, hiszen abszolút rendszerfüggő, hogy a napelem ár mikor termeli vissza magát. Az előzetes szakmai felmérés sok hasznos információval látja el a megrendelőket már jó előre, így ezután érdemes belevágni a konkrét számolgatásokba. Ami azonban szinte biztos, hogy ez a zöld megoldás előbb-utóbb biztosan képes behozni az árát.