Az én nagymamám egy szuper háziasszony volt. Az egész életét egy kicsi, alföldi faluban élte le. Hangos volt és élettel teli, csivitelt és sikongatva nevetett, úgy vezényelte azt a hatalmas háztartást, a kertet, a háztájit meg a földeket, mint egy csillogó, kék szemű, csupa élet őrmester. És természetesen fantasztikusan tudott főzni, sütni.

Sütő vásárlás okosan

Ő már rég nincs közöttünk, de mai napig, ha kiemelem a sütőből az egyik specialitását, gyermekkorom omlós-cukorfelhős csodáját, a diós- és mákos hókiflit, ő jut az eszembe, meg persze a náluk töltött, csodálatos nyarak. Neki nem volt modern, légkeveréses sütője, mint nekem, csak egy durrogó "sparheltja" (régen azon főztek-sütöttek, bizony ha nem volt elég óvatos az ember, sok minden odaéghetett), mégis csodás hókifliket varázsolt a családi asztalra. Nekem ez már sokkal könnyebben megy.

Amikor elmondtam a férjemnek, hogy egy légkeveréses sütővel könnyebben boldogulnánk, azért kellett egy kicsit osztani-szorozni, átszámolni a családi kasszát, mert bizony nem ez a legolcsóbb sütőtípus. Végül ehhez is kellett egy kis "sütnivaló", de végül, mindenre felkészülve megvettük az új konyhai csodánkat, és még aznap kötöttünk rá kiterjesztett garanciát is. Így bebiztosítottuk magunkat, és már másnap, nyugodt szívvel neki is állhattam a finom hókiflik elkészítésének, hogy megünnepeljük az új szerzeményünket.

Sütő vásárlás okosan

Komolyan mondom, olyan lett, mint egy új családtag. Mintha nem is egyedül lennék a konyhában - vagy az éppen besegítő férjemmel és a lányommal -, hanem lenne még egy kisinasunk is. A légkeveréses sütőben minden oldalról egyformán éri az ételt a hő. A régebbiekben csak alulról áramlott a forróság, ezért könnyen odaégett benne minden, főleg miután már kicsit megöregedett. Ami számomra lényeges szempont volt még, hogy a légkeveréses sütőt begyújtani is egyszerűbb és biztonságosabb - a régi sütőmnél bizony jó párszor előfordult, hogy ráégett az ujjamra a gyufa, mire be tudtam gyújtani. Jó néhány folt a bőrömön a mai napig emlékeztet azokra a macerás időkre.

Az új sütőmnél viszont nincs ilyen gond, precízebben állítható be a hőfok, ami néhány receptnél kifejezetten fontos. Indukciós főzőlapja, LCD kijelzője van, érintőképernyős panelen állíthatok be mindent, anélkül, hogy megégetném magam. Van rajta gyerekzár, időzítő, és túlmelegedés elleni védelem is, tehát az sem gond, ha a konyhai tennivalók közben kiszaladok a fürdőszobába teregetni, vagy csak leülök meginni egy kávét a nappaliban, biztos lehetek benne, hogy semmi nem pörkölődik meg, nem kozmál oda. Mindezek mellett, a sütő funkciói is igen sokfélék a régihez képest: kiolvasztást és grillezést is be lehet rajta állítani, a hőfok pontos "belövése" pedig valóban kényelmessé teszi a sütést.

A hókifli fél nap alatt elfogyott, pedig sütöttem belőle egy rakatot. Mi egy pillanatig sem bántuk meg, hogy megvettük az új sütőt. Igen, a vásárlói gondoskodás fontos, mindig végig kell gondolni, mielőtt megveszünk valamit, hogyan biztosítsuk be magunkat, hogy teljes nyugalomban és hosszú időn keresztül élvezhessük az új szerzeményünket.

Hókifli

És a mosoly, amit a családom arcán láttam, miközben habzsolták a mennyei süteményt, engem is visszarepített egy kicsit a gyerekkoromba. Amikor ott ültem a nagymamám viaszosvászonnal letakart ebédlőasztalánál, ő nevetett, én meg a hókiflijét majszoltam. Leírhatatlan érzés, hogy azokat az önfeledt időket egy kicsit visszahozhattam, visszahozhatom a felnőttkoromba, és megoszthatom a szeretteimmel.