Mutatjuk az ablakcsere előnyeit, illetve a legfontosabb tudnivalókat.

Hogyan kezdjünk neki? Mire figyeljünk a cserénél?

Az ablakcsere motivációja a legtöbb esetben egy ingatlan minőségének javítása, az otthonos környezet megteremtése, a hő- és a hangszigetelés javítása, valamint az épület biztonságának garantálása. Amikor az ablakok cseréje kerül szóba, sokan megijednek, hiszen nagy munkáról és jelentős kiadásról van szó, ám az összképet kell nézni. Ha jó szakembert kér fel az ember, az megtalálja az egyéni igényekhez illeszkedő legelőnyösebb megoldást, amely aztán hosszú távon szolgálja az ingatlan tulajdonosát, illetve az ott élőket. Fontos tudni: nem kell félni a hónapokig tartó ügyintézéstől, mert a legjobb helyeken akár kilenc nap alatt is leszállítják és beszerelik a megrendelt ablakokat, sőt egy családi ház teljes nyílászáró cseréje akár egy nap alatt is lepöröghet.

Mindenképpen minőségi ablakot kell választani, ebben nincs vita a hozzáértők körében. Az anyagválasztást elsősorban a pénztárcánk határozza meg, de biztosak lehetünk benne: egy jó műanyag, fa vagy alumínium ajtó, illetve ablak sem okoz majd csalódást. Hazánkban a műanyag a legnépszerűbb választás, a cserék során több mint 60 százalék dönt a PVC mellett. Mivel a nyílászáró csere nem mindennapos feladat, azt a ritka pillanatot, amikor rászánja magát az ember, jól át kell gondolni. Ügyelni kell rá, hogy a szakemberek felmérjék a pontos gyártási méreteket, ne hagyják ki a beszerelésnél fontos munkafolyamatokat, majd a feladat elvégzése után visszaállítsák az ügyfél által kért állapotot. Érdemes a megrendelés előtt részletes tájékoztatót kérni az árakról, ezáltal kikerülni az utólag felmerülő rejtett költségeket.

Ablakcsere

Mik a modern ablakok előnyei?

Ami az esztétikát illeti, az új nyílászárók a beszerelés után csodásan mutatnak otthonunkban, megújul tőlük az egész ház vagy lakás. Nem kell kompromisszumot kötni, többféle színskála (Pantone, RAL, NCS) áll rendelkezésünkre, hogy megtaláljuk a tökéletes megoldást. Az új ajtók és ablakok frissességet, tisztaságot sugároznak, jó rájuk nézni. Meg kell említeni a modern nyílászárók egyre jobb képességeit – ezt a hőszigetelésnél a pénztárcánk is megérzi, amikor alacsonyabb fűtésszámla érkezik. A cserével a fűtési energia akár 30 százaléka megspórolható, azaz a beruházás befektetésnek is tekinthető. Főleg most, amikor az állami lakásfelújítási támogatásnak köszönhetően féláron összehozható az egész folyamat. Javul a hangszigetelés is, ennek az idegrendszerünk és a fülünk örülhet.

A nyílászáróknál maximalizálható a kényelem: választhatunk hermetikusan záródó megoldást, de egy kevés levegőt beengedő eszközt is, ahogy az az igényeinknek és az otthonunknak legjobban megfelel. Tehetünk fel elektromos redőnyt, így egy gombnyomással világosságot varázsolhatunk a reggelekbe. Választhatunk bármilyen kilincset, ezzel is emelve az esztétikát és a funkcionalitást. További előny, hogy ha sikeresen levezényeljük a nyílászárócserét, onnantól akár évtizedeken át problémamentesen használhatjuk azokat, esetleg a karbantartásra kell költeni, hogy azzal is meghosszabbítsuk az élettartamukat. Ugye, hogy jól hangzik?