Sokkal gyakoribb eset azonban az, amikor egy már meglévő lakásba költözünk be, amely ilyen szempontból nem feltétlenül felel meg az igényeinknek, ezért némi átalakításra van szükség.

Általában problémát jelenthet, ha kevesebb helyiség áll rendelkezésünkre, mint amennyire szükségünk lenne, viszont szerencsés fejlemény, ha ezt meg tudjuk oldani azzal, hogy bizonyos tereket leválasztunk, például egy panelajtó beépítésével, vagy más ehhez hasonló technika alkalmazásával, amelyeket ebben a cikkben fogunk bemutatni.

Loft stílusú étkező

Miért hasznos a tér elkülönítése?

Több oka is lehet annak, hogy a lakásban bizonyos tereket szeretnénk egymástól elkülöníteni, leválasztani. Ha esetleg olyan otthonról van szó, ahol addig mondjuk egy személy lakott, akinek tökéletesen megfelelt, hogy egy térben található a konyha, a nappali és esetleg még a háló is, hiszen nem kellett senkihez alkalmazkodnia, akkor szükséges lehet az átalakítás. Ha családdal költözünk be egy ilyen lakásba, akkor a különböző életterek kialakítása miatt érdemes leválasztani ezeket a helyiségeket. A leválasztások persze minden esetben ajtóbeépítést is igényelnek. 

Ugyanez mondható el abban az esetben is, ha mondjuk nem egy család használja azt az otthont, hanem különálló lakótársak, vagy pedig bérbe adjuk a lakás egy részét. Ilyenkor is hasznos a tér leválasztása, hogy minden ott lakónak meglegyen a saját intim tere és magánélete.

Még egy praktikus ok, ami a térleválasztás mellett szól, ha szeretnénk egy dolgozó szobát, egy munkavégzési területet kialakítani. Ilyenkor célszerű lehet egy elkülönített szoba kialakítása, ahol teljes nyugalomban, elvonulva tudjuk végezni a munkánkat.

Ha panelajtó beépítése mellett döntünk, ez segíthet nekünk a hangszigetelésben is, így például, ha mi a nappaliban tévézünk, a párunk nyugodtan tud pihenni a hálószobában, mert ez a megoldás csökkenti a kiszűrődő zajszintet.

Panelajtó

Egyéb praktikus megoldások

A panelajtó ugyan kiemelkedően hasznos megoldás lehet, ha térelválasztásról van szó, de ha nem szeretnénk ajtóval elkülöníteni a helyiségeket, akkor vannak ettől egyszerűbb lehetőségek is. Ezek egyike az ázsiai típusú összecsukható térelválasztók. Ezek három, négy, esetleg több panelből tevődnek össze és egyetlen mozdulattal nyithatók, csukhatók, áthelyezhetők. Hasznos a használatuk, ha ideiglenes leválasztásban gondolkodunk.

Szintén hasznos megoldás lehet függönyöket használni a terek leválasztására. Ez szintén az egyszerűbb megoldások közé tartozik, amikor nem akarunk falazni, fúrni, faragni. Felrögzítünk a mennyezetre egy rudat, arra rátesszük a sötét színű függönyt és már van is egy külön terünk. 

A panelajtóhoz hasonló, de kisebb helyigényű megoldás lehet, ha a két elválasztandó helyiség közé tolóajtót helyezünk. Ez azért lehet jó, mert adott esetben az ajtó eltolásával a két teret egyben is tudjuk használni, ha pedig arra van szükség, akkor elkülönítve.